28 Şubat 2015 Cumartesi

Medcezir ve Hukuki Yardımın Önemi

Medcezir'in son iki bölümünde meydana gelen olaylar, diziyi takip edenlerin malumu. Hatırlatacak olursak: Kenan, Sude'nin boğazına sarılıp boğmaya çalışırken, Mira odaya girip yerdeki tabancayı alıp, Kenan'ı arkadan vuruyor. O sırada odaya giren Yaman, daha sonradan suçu üstlenip, Kenan'ı kendi vurduğunu söylüyor.

Bu durumda taraflar derhal hukuki yardım almış olsalar, Mira'nın yaptığı hareketin meşru müdafaa niteliğinde olduğu için ceza gerektirmeyecek bir durum olduğunu bilirlerdi ve sorun büyüyüp, karmaşıklaşmadan çözülürdü.

Meşru savunma hali, Türk Ceza Yasası'nın "Ceza Sorumluluğunu Kaldıran veya Azaltan Nedenler" bölümü altında yer almakta ve 25. maddede tanımlanmaktadır. Maddede "Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez" denilmektedir.

Formülize edecek olursak
Başkasına ait bir hak: Sude'nin yaşama hakkı
Gerçekleşen haksız bir saldırı: Kenan'ın Sude'ye saldırması
Hal ve koşullara göre: Mira'nın bedensel olarak Kenan'ı engelleme gücü olmayıp, odada silah bulunması
Saldırı ile orantılı biçimde: Kenan'ın öldürme kastına orantılı biçimde
Defetmek zorunluluğu ile işlenen fiiller: Sude'ye yönelmiş saldırıyı defetme zorunluluğu

Şimdi bunları birleştirirsek görürüz ki; Mira, Sude'nin yaşama hakkına yönelen haksız bir saldırıyı, hal ve koşullara uygun ve saldırı ile orantılı biçimde defetme zorunluluğu içinde Kenan'a ateş etmiştir. Bu durumda da kanuna göre ceza verilmesine gerek yoktur.

Burada yalnızca Mira'nın, Sude'ye silahsız biçimde maruz kaldığı saldırıya karşı ateşli silahla müdahalesi orantılı görülmemelidir şeklinde bir tartışma olabilecektir ki, bu durumda da Türk Ceza Yasası'nın 26. maddesinin 2. fıkrası şöyle demektir: "Meşru savunmada sınırın aşılması mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan ileri gelmiş ise faile ceza verilmez."

Olayda, Mira'nın daha önce böyle bir olayla karşılaşmaması, yaşı, sosyoekonomik durumu, eğitim seviyesi, suça bulaşmamış olması gibi faktörler dikkate alındığında olay karşısında ciddi bir korku ve telaş yaşamasının muhtemel olduğu açıktır(Örneğin aynı durumda bir polisin, doğrudan ateş etmek yerine havaya ateş ederek saldırıyı durdurmayı denemesini beklemek gerekebilecektir). Bu durumda Mira, meşru müdafaada sınırını aşması söz konusu bile olsa ceza alması söz konusu olmayacaktır. Oysa dizideki akışta, suçu başkasının üstlenmesi tüm bu durumu ortadan kaldırıp, olayı bambaşka bir boyuta taşıyacaktır.

Neticeye gelecek olursak, hayatta yaptığımız her hareketin hukuken bir karşılığı vardır. Bunu bilmeden hareket etmek de büyük zararlar getirebilir. Her hukuki kuralı bilmek mümkün değil, hukukçular bile hepsini bilemez ama başımıza bir iş geldiğinde, çok geç olmadan hukuki yardım alsak, bir çok sorunu çok kolay biçimde çözebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder